Appleseed PDF Печат Е-поща
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
Автор: Tra[n]ceR   
Неделя, 28 Декември 2008г. 12:32ч.

AppleseedЗаглавие: Appleseed

Синоними:  Appleseed, Obuolio sėkla, بذرة التفاح, 苹果核战记 

Тип: Филм

Година:  17.04.2004

Категория: Action, Cyborgs, Gunfights, Mecha, Piloted Robots, Post-apocalyptic, SciFi

Продуценти: Shirow Masamune, Geneon Entertainment, MBS, TBS, TOHO, TYO 

 

Резюме: Appleseed, едно превъзходно аниме пресъздаващо историите от мангата “Seishinsha” на Масмуне Широу във великолепна 3D анимация. Ако си мислите, че сте гледали много и сте видели всичко, вижте това. 

Завладяващо, това смея да нарека е чувството, което изпитва човек още от първите кадри на анимацията. Изцяло върху 3D графичните обекти допълвани от CEL-SHADING аниме герой този филм отново показва, че винаги може да се постигне повече, когато има амбиция, комбинирана с майсторство и класически сюжет. Страхотен микс, от който ще затаите дъх до последните секунди на филма. Една дума – великолепно. 

Анимето се развива в далечното бъдеще, в което както се очаква има нови световни войни и почти цялата земна кора е унищожена. На фона на един разрушен и дълбоко неблагоприятен за живеене град се намира нашата главна героиня. Елитен войник Дюнън Кнут е жена с редки бойни качества, които не остават незабелязани. След като бива заловена от E S.W.A.T. пред нея се открива един нов свят, за който тя не е подозирала - града Олимпус. Това е град, който е построен с цел да бъдат предотвратени войните между хората. Управляван от сложна система за следене и контролиране на жителите. Гениалното решение, до което са стигнали учените, е че всички пречки, превърнали се във войни, между хората са произлезли от техните чувства. Затова човеците, които искат да живеят в мир са създали нова раса хора наречени Биороиди. Те от своя страна се различават от хората по това, че не могат да се влюбват и да изпитват чувства. Ето защо не изпитващите любов и омраза, не могат да породят войни. В град Олимпус Биороидите са 50% от населението и всички те са свързани с И.М. (Интелектуална Мрежа), наречена още Гая. Тя, заедно със седемте старейшини държи управлението над Олимпус. Гая е резултат от интелигентността и уменията на хиляди учени, но въпреки това си остава машина, която също няма чувства, а има само възможност да преценява както е правилно и какво не и следователно да взима решения. Работата на седемте старейшини, които са свързани с нея е да спорят по въпроси, които касаят бъдещото развитите на града на мира. 

Хора и биороиди живеят в хармония, въпреки че човекът си остава човек благодарение на неговите емоции, които от някои се смятат за излишни. Друго за биороидите, е че те не могат да се възпроизвеждат заради липсващо звено в гените им. Те са били проектирани и създадени от Др. Джилиян, която е скрила това звено липсващо за пъзела на “идеалният свят”. 

Историята е богата, макар да не е революция има много добри страни, които заслужават да бъдат оценени по достойнство. Уникално изпълнение и наистина живо пресъздаване на героите могат да се видят тук в анимето режисирано от SORI, а CG ръководител е Йасухиро Отсука(Yasuhiro Ohtsuka). Филмът е изпълнен с великолепни сцени на, който са способни само японските мозъци. Музикалното оформление преобладава с динамичен електронен звук, с две думи – точно на място. 

Уникалните герои, които сме ги виждали хиляди пъти, с които сме преживели какво ли не, сега в различна кожа, но със същият непоколебим характер. 

Дюнън Кнут е първоначално обикновен войник, която е научила бойните си умният от покойния си баща Карл. Момиче с високо самочувствие за възможностите си, тя е един типичен аниме герой – експлозивен, атрактивен и самоуверен. Колкото и да е вярно това истинският вътрешен нрав на един герой се разбира едва тогава, когато нещата стигнат до крайност. Какво се случва тогава само той може да знае. 

Брариъс, човекът със желязното тяло и дух. Отдавна той и Дюнън са били любовници, но след като Брариъс изгубва тялото си в битката на Северна Америка те се разделят и дълго време не се намират. Едва след две години се срещат в Олимпус, а нещата явно са се променили. Той е човек, който е готов на всичко за хората, които обича и го показва не малко пъти. Въпреки, че е твърд и студен по нрав, неговата доброта не остава не възнаградена. 

Хитоми е момиче биороид. Въпреки, че е от елита във властта, на биороидите им е забранено да контролират хората. Нейната работа е да довежда специално избрани хора от списък в Олимпус. Добра, усмихната и мила по характер, типичен биороид, който мечтае да изпита човешката любов, за която може само да чете и слуша. Нейната роля всъщност е по-важна, но защо наистина? 

Appleseed е още едно различно аниме на екрана, което заслужава отделено време и въпреки, че не може да омагьоса с вълшебството на мангата то е нещо свежо и разнообразено. Едно ново постижение в аниме жанра благодарение на 3D и CEL-SHADING анимацията. Въпреки, че в един пълнометражен анимационен филм не може да се пресъздаде цялостното съдържание на комиксите на Масмуне Широу, пълни с драма, екшън и любов, във филма са успели да ги покажат в умерена доза. Роботизираните костюми на Ленд Мейтовете са с превъзходен дизайн и съвършена структура. Наситен с зашеметяващи сцени, като началните кадри, на красивоизящи битки, между роботизирани Ленд Мейтове, на фон преживял хиляди такива. Не знам дали ако беше сериал, може би щеше да е равномерно разпределен в развитието на сюжета и всички детайли по него. В един час и четиридесет и пет минути е събрано толкова много, че действието е повече от динамично, може би прекалено бързо развитие. Но колкото и живи и прецизно изпипани да са сцените, да блестят с красота на стил и идея, нещо се губи. Не знам защо след като ми направи такова силно впечатление това аниме не ми се прииска да го гледам пак, а само да прехвърля зрелищните сцени и толкова. Може би липсва точно тази тънка нища, която прави от едни аниме филм шедьовър завинаги. Това, което кара зрителя да се възхищава на режисьорската работа и да преглежда с наслада и широко отворени очи анимето десетки пъти. Това според мен е единственият сериозен недостатък на това аниме. Колкото и да се опитвам да го похваля все пак мъчно ще кажа, че то мъничко намирисва на холивудски хамбургер. 

Автор: Nanera

 - Линк за сваляне на анимето

Последна промяна от Вторник, 30 Декември 2008г. 21:59ч.
 

Популярни последните 30 дни

Станете наши фенове


Copyright © 2005-2012 by AnimeS-bg.com